Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos programja

[Pécs2010] [aktuális program] [összes program] [kapcsolat] [partnereink] [képek, videók, hanganyagok] [RSS] [Térkép]

::: Deutsch ::: English ::: Hrvatski ::: Italiano ::: Româneşte :::

BLOG - TWITTER - FACEBOOK

 

1.   Nagyböjti énekek
Lezajlott program: képek, videók és hangok


2.   Barangolások Gyükésben tavasszal

Lezajlott program: képek, videók és hangok

A Gyükési KápolNapok programsorozat második rendezvényeként 2010.04.03-án (Nagyszombaton) délelőtt az érdeklődők végigjárták Gyükés útjait. Az egyes helyek történetét Kiss Csaba túravezető mesélte el. A Kirándulás a Tettyéről indult, a kőbányák mentén kanyargott az út a kulcsos házig, Felsőgyükésben Vass József pincéjében kaptak a túrázok egy pohár bort, s jó néhány történetet, majd Aczél Katalin és Harmatha István Nagyezerjófű Gyüjteményes kertjében pihent meg a csapat a több, mint kétezer különféle növény között. A Szent Bertalan Kápolna meglátogatását kővetően az erdei ösvényen jutottak el a vándorok a Mediterrán Szállóig, majd a Dömörkapuig, ahol véget ért a kirándulás

 

Kiss Csaba Gyükésben elő pedagógus, aki rendszeresen szervez túrákat az Örökségnapok keretében, melyek során elmeséli és bemutatja Gyükés közelmúltbeli történetét és természeti értékeit.


3.   Nagyezerjófű Gyűjteményes Kert

A gyűjteményes kert megtekintése szakmai vezetéssel

Együttműködő partner: Aczél Katalin és Harmatha István,

Látogatási időszak: 2010 április 12. –től december 31-ig előzetes bejelentkezés alapján, +36 72 225 416 és +36 20 564 6146 telefonszámon

 

A Nagyezerjófű kert 17 éves múltra tekint vissza. A Szent Bertalan kápolna tövében megbúvó, több mint 2000 fajta növényt rejtő díszkert szabadon látogatható. A különleges, nemesített növények sokasága mellett méltó helyet kapnak a környék kedves vadvirágai is. A város forgatagából kiszabadulva az erdő szélén igazi gyöngyszemekre lel itt a természetet szerető ember. A kert megálmodói: Harmatha István kertészmérnök és Acél Katalin statikus-építész tervező várják a látogatókat.
A Nagyezerjófű kert növényei mutatkoznak be a kerttervezők tolmácsolásában az évszaknak megfelelő válogatásban. Az érdeklődők az épület és kert szerves kapcsolatának példáit és lehetőségeit is megismerik a vezetés során. A látogatás során megismert és megkedvelt növények megvásárolhatók.


4.   Kiss Andor szobrászművész kiállítása a Nagyezerjófű Gyűjteményes Kertben

A gyűjteményes kertben Kiss Andor szobrászművész alkotásai is megtekinthetők 2010 május 29-től kezdődően.

Együttműködő partner: Kiss Andor szobrászművész

Látogatási időszak: előzetes bejelentkezés alapján, +36 72 225 416 és +36 20 564 6146 telefonszámon.
 

A művész önmagáról: 1981-ben születtem Pécsett. 1999-ben végeztem a Pécsi Művészeti Szakközép Iskolában, ötvös szakon.Tanulmányaimat, 2000-2003 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Szobrász szakán folytattam, ahol Bencsik István és Colin Foster voltak a mestereim.
Számos csoportos kiállításon vettem részt Pécsett és más városokban.
Néhány Művésztelep, ahol tevékenykedtem:
2002: Montraker Nemzetközi Szobrász Iskola, Vrsav, Horvátország
2004: GébArt Nemzetközi Alkotótelep, Zalaegerszeg
2003-2006: Ludvig Nemzetközi Művésztelep
Jelenleg Pécsett, a Bázis Szobrász Egyesület tagjaként alkotok.


5.   Vándorlás és zarándoklat, botveretek a történelmi
Magyarországon

A vándorbotokra felszerelt fémlapocskák jelzik, hogy a bot tulajdonosa merre járt. A kiállítás a zarándokhelyek jellegzetes botvereteit mutatja be.

Együttműködő partner: Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Baranya Megyei Szervezete, Páger János gyűjteménye

Látogatási időszak: 2010. április 12 – július 30.

Magyar Éremgyűjtők Egyesülete mintegy 4000 taggal, valamint több ezer műkedvelővel segíti a numizmatikai magángyűjtemények gazdagítását, ezek révén a nemzeti értékek megmentését, illetve közgyűjtemények gyarapítását,  szolgáltatásait a tagokon kívül más személy is igénybe veheti. A kiállításon Páger János gyűjteménye tekinthető meg.


6.   Pál Rita grafikus rajzkiállítása

Rajzok a mesék világából – Andersentől az Összeragadt fazekakig

Együttműködő partner: Pál Rita grafikusművész

Látogatási időszak: 2010. május 1 – június 30

 

A művész saját magáról: „Zsírcerka: Ez volt az első eszköz, amivel 6-7 évesen nekiálltam kipingálni minden fehér falfelületet a lépcsőházban. Pinke néni / a házmester/ közölte anyámmal, ha a gyerek, vagyis Én, tovább folytatom a firkálást / lepkék, tündérek, bogarak /, akkor legközelebb letöri a kezem.”


7.   Kápolna Környéki Kavalkád (sportnap)

Egész napos sport és gyerekprogram a Szent Bertalan Kápolna környékén

Pécsi Vörös Meteor Sk, Baranya Megyei Tájékozódási Futó Szövetség, Melitta Szabadidő Sportegyesület 

2010. május 15., szombat 9 órától

A Melitta Szabadidő Sportegyesület a Pécs M.J.V. sportirodáján belül, a szabadidős Sport Bizottság helyett működik és annak feladatait vállalja fel.

Az SE programja szinte egész évre kiterjed, februártól egészen december 31-ig.

Több sportágat magában foglaló ( futás, kerékpározás, túrázás, úszás, kispályás labdarúgás, stb. ) tevékenysége során több ezer ember szabadidős foglalkozását, mozgását biztosítja.


8.   KápolnaKoncertek 1

Kontrasztok Művészeti Iskola nívódíjas diákjainak koncertje

Együttműködő partner: Kontrasztok Művészeti Iskola

2010. május 18, kedd 17 óra

A Kontrasztok Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az egyetemes és magyar zenekultúra értékeinek átadásával a helyi társadalom zenei műveltségének fejlesztése, jó amatőr muzsikusok képzése, a kiemelkedő tehetségek továbbképzése, zenei pályára irányításának elősegítése, zene- és kultúraszerető, zene-és kultúraértő fiatalok nevelése.


9.   KápolnaKoncertek 2

Az ANK Művészeti Iskola diákjainak koncertje

Együttműködő partner: ANK Művészeti Iskola

2010. május 19, szerda 17 óra

Kertvárosban az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban (ANK) 1986 óta működik a művészeti iskola. Célunk művészeteket szerető, értő és művelő gyerekek nevelése és ezáltal kreatív, harmonikus személyiség formálása. Legtehetségesebb tanulóinkat szakirányú pályára is felkészítjük. Megfelelő képzésükről hozzáértő, magasan képzett szaktanáraink gondoskodnak.


10. Tündér Lala

Bártfa utcai Iskola Gyermekszínjátszó csoportjának bemutatója

Együttműködő partner: B.Á.R.T.F.A Alapítvány

2010. május 20, csütörtök 17 óra

 

A Bártfa utcai Általános Iskolában működő Eck Imre Alapfokú Művészetoktatási Intézmény színjátszó csoportja évek óta jobbnál jobb produkciókkal örvendezteti meg a szakmai és műkedvelő közönséget egyaránt. Munkájukat többször bronz, ezüst és arany fokozatú elismerések jutalmazták. A csoportot Nyeső Ildikó tanárnő vezeti.


11. Gyerekek a Kápolnában

B.Á.R.T.F.A Alapítvány irodalmi műsora

Együttműködő partner: B.Á.R.T.F.A Alapítvány

2010. május 27, csütörtök 17 óra,

 

A Bártfa utcai Általános Iskolában működő Eck Imre Alapfokú Művészetoktatási Intézmény színjátszó csoportja évek óta jobbnál jobb produkciókkal örvendezteti meg a szakmai és műkedvelő közönséget egyaránt. Munkájukat többször bronz, ezüst és arany fokozatú elismerések jutalmazták. A csoportot Nyeső Ildikó tanárnő vezeti.


12. Gyükés képekben kiállítás 1. rész

Gyükés jellegzetes régi házai, pincéi és természeti képei a tájfényképész szemével

Látogatási időszak: 2010. július 1 – augusztus 15.

 

A Gyükésben élőket és az arra járó turistákat gyakorta készíteti fényképezőgépük használatára a táj szépsége. Különös hangulatok élednek újra a képek megtekintésekor, a műkedvelő és komoly felkészültségű alkotók elkapott pillanatai által. A kiállítás a településrész tájfotósainak munkáiból válogat.


13. „Zarándoklatok a kegyképek tükrében”

A máriagyűdi zarándokhelyen kapott kegyképek jellegzetes és sajátos formavilágát ismerhetjük meg.

Együttműködő partner: Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Baranya Megyei Szervezete

2010. augusztus 21 – szeptember 30.

 

Magyar Éremgyűjtők Egyesülete mintegy 4000 taggal, valamint több ezer műkedvelővel segíti a numizmatikai magángyűjtemények gazdagítását, ezek révén a nemzeti értékek megmentését, illetve közgyűjtemények gyarapítását,  szolgáltatásait a tagokon kívül más személy is igénybe veheti. A kiállításon Hágen József gyűjteménye tekinthető meg.


14. Gyükésiek Napja 2010

Hagyományos összejövetel a Szent Bertalan Búcsú előtti szombaton. A Hegy Pitéje a Hegy Bora, a Hegy Szörpje versenyek, Figur Ede gyermekműsora, gyermekvetélkedők, ismerkedés, beszélgetés.

Gyükésiek Öntevékeny Köre Egyesület

2010. augusztus 21, 14 órától

 

A művész önmagáról: Irodalmi műsoraim a zene és a költészet iránti szeretetemből, valamint a pedagógus hivatás gyakorlása alatt szerzett tapasztalataimból születtek.
Műsoraimban ismert magyar költők megzenésített versei segítségével, a gyerekekkel közösen –mindig az adott korosztály, szintjén, a gyermeki lélekhez közelálló dolgokról: a természetről, állatokról, növényekről, irigységről, félelemről, játékról, nagyotmondásról, a kicsiket körülvevő folyamatosan bővülő világról énekelünk, játszunk, beszélgetünk. A dalokat – a problémát tompító vagy kifigurázó, humoros szöveg köti össze.


15. Szent Bertalan Búcsú

a pécsi Horvát Klub August Šenoa Asszonykórusa és a Vizin Zenekar népdalokat ad elő, horvát, majd magyar nyelvű szentmise, melyet a Szent Bertalan Búcsú követ

Együttműködő partner: Szent Ágoston Plébánia, a pécsi Horvát Klub August Šenoa Asszonykórusa

2010 augusztus 22, vasárnap 10 órától

 

A pécsi Horvát Klub August Šenoa Asszonykórusának műsora hangzik el, kísér a Vizin Zenkar. A horvát és magyar nyelvű miséket Báthory László apátplébános mutatja be.


16. Rejtelmek, ha zengenek - KápolnaKoncertek 3.

Figura Ede irodalmi műsora

Együttműködő partner: Figura Ede előadóművész

Időpont: 2010. szeptember 10, péntek 17 óra

 

A művész önmagáról: Irodalmi műsoraim a zene és a költészet iránti szeretetemből, valamint a pedagógus hivatás gyakorlása alatt szerzett tapasztalataimból születtek.
Műsoraimban ismert magyar költők megzenésített versei segítségével, a gyerekekkel közösen –mindig az adott korosztály, szintjén, a gyermeki lélekhez közelálló dolgokról: a természetről, állatokról, növényekről, irigységről, félelemről, játékról, nagyotmondásról, a kicsiket körülvevő folyamatosan bővülő világról énekelünk, játszunk, beszélgetünk. A dalokat – a problémát tompító vagy kifigurázó, humoros szöveg köti össze.


17. Gyükés képekben 2. rész

Gyükés jellegzetes régi házai, pincéi és természeti képei a tájfényképész szemével

Látogatási időszak: 2010. október 1 – december 31.

 

A Gyükésben élőket és az arra járó turistákat gyakorta készíteti fényképezőgépük használatára a táj szépsége. Különös hangulatok élednek újra a képek megtekintésekor, a műkedvelő és komoly felkészültségű alkotók elkapott pillanatai által.

A kiállítás a településrész tájfotósainak munkáiból válogat.


18. Barangolások Gyükésben ősszel

Gyükési szőlők, emberek, termények

Együttműködő partner: Kiss Csaba túravezető

Időpont: 2010. szeptember 19 vasárnap, 10 óra, gyülekezés a Tettye téri buszmegállóban ,

 

Kiss Csaba Gyükésben elő pedagógus, aki rendszeresen szervez túrákat az Örökségnapok keretében, melyek során elmeséli és bemutatja Gyükés közelmúltbeli történetét és természeti értékeit.


19. Adventi és Karácsonyi Énekek

Takács Gábor kanonok Szentmisét mutat be a program zárásaként, a pécsi Horvát Klub énekkara Vizin Zenekar kíséretével adventi és karácsonyi énekeket énekel.

Együttműködő partner: Szent Ágoston Plébánia, pécsi Horvát Klub August Šenoa Asszonykórusa

2010. november 27, szombat 10 órától

 

A pécsi Horvát Klub August Šenoa Asszonykórusának műsora hangzik el.


20. Szilveszteri EKF évbúcsúztató Gyükésben

A Gyükésiek Öntevékeny Köre Egyesülte tagjai és a gyükési lakosok vidám évbúcsúztatója a Szent Bertalan Kápolna előtt,
2010. december 31, péntek 15 órától

 

Vidám szilveszteri évbúcsúztató a Szent Bertalan Kápolna környékén.


A program internetszolgáltatója

 

Kérjük, hogy támogassa Ön is rendezvényünket

50300116-10003035-00000000